Häck-klippning och skötsel av olika häckar
Det finns olika typer av häckar som exempelvis en friväxande häck eller en klippt häck och det finns häckväxter som har en genomgående stam och de som har flera grenar.
Väljer man en friväxande häck så gör man ofta det för att man vill ha den mer naturliga formen och dessa är också ofta mer blommande växter. Ett exempel är norsk brudspirea. Plantorna bör klippas ner de första åren för att bli täta men efter det behöver den inte formklippas varje år.
För att en klippt häck ska bli tät och fin krävs att den klipps regelbundet. Viktigt är dock att tänka på att plantor med genomgående stam, som exempelvis avenbok och tuja, ej ska klippas i toppen förrän de nått den höjd man önskar. Vid nyplantering av en häck utan genomgående stam, exempelvis liguster, bör plantorna klippas ner till ca 15 cm ovan jord för att de ska förgrena sig. Året därpå klipper man ner halva tillväxten som blivit under året (har plantorna växt 20 cm klipps 10 cm bort) tills den är så tät som du vill ha den. Efter denna uppbyggnadsbeskärningsperiod börja man med formklippningen. Det som är gemensamt för alla häckar är att de bör klippas i en svag pyramidform för att solen ska nå alla grenar.