Skip to main content

Häck-klippning och skötsel av olika häckar

Det finns olika typer av häckar som exempelvis en friväxande häck eller en klippt häck och det finns häckväxter som har en genomgående stam och de som har flera grenar.

Väljer man en friväxande häck så gör man ofta det för att man vill ha den mer naturliga formen och dessa är också ofta mer blommande växter. Ett exempel är norsk brudspirea. Plantorna bör klippas ner de första åren för att bli täta men efter det behöver den inte formklippas varje år.

För att en klippt häck ska bli tät och fin krävs att den klipps regelbundet. Viktigt är dock att tänka på att plantor med genomgående stam, som exempelvis avenbok och tuja, ej ska klippas i toppen förrän de nått den höjd man önskar. Vid nyplantering av en häck utan genomgående stam, exempelvis liguster, bör plantorna klippas ner till ca 15 cm ovan jord för att de ska förgrena sig. Året därpå klipper man ner halva tillväxten som blivit under året (har plantorna växt 20 cm klipps 10 cm bort) tills den är så tät som du vill ha den. Efter denna uppbyggnadsbeskärningsperiod börja man med formklippningen. Det som är gemensamt för alla häckar är att de bör klippas i en svag pyramidform för att solen ska nå alla grenar.

När är det dags att klippa min häck?

Lövbärande häckar går bra att beskära både under våren och under JAS-perioden, alltså juli till september. Behöver du beskära lite kraftigare är vårvintern bästa tidpunkten. Ett undantag är ”blödarna” bok och avenbok som savar för mycket vid vårbeskärning och därför bara bör beskäras under JAS. Det man också kan ha med i tanken är att om man gör en tidig beskärning av de häckar som blommar på våren/försommaren, exempelvis syren, så klipper man bort blomningen/del av blomningen det året.

Häckar av barrväxter som tuja, gran och idegran är bäst att klippa lite senare på säsongen, augusti-september, när tillväxten har stannat av. Klipps dessa, speciellt tuja, under en period med mycket solsken och en period av torka finns en risk att häcken blir brun i topparna. Man ska även vara försiktig med hur mycket man klipper tuja och bara klippa de unga skotten. Beskär man dem så hårt att man kommer in till de bruna partierna blir det inte grönt igen. Idegran däremot kan skjuta nya skott på gamla grenar.

Vissa häckar växer kraftigt under säsongen och kan komma att behöva beskäras flera gånger för att de ska hålla formen. En beskärning i juni och sedan ytterligare en gång på sensommaren är lämpligt.

Tips

  • Det är viktigt att hålla ogräs borta från häckplanteringen då dessa tar mycket av både vatten och näring från häckplantorna. Speciellt viktigt är det vid etablering av en nyplanterad häck, då är det nästan en förutsättning för att det ska bli lyckat att det hålls ogräsfritt. Ett 10 cm tjockt lager av täckbark gör det svårt för ogräset att trivas och få fäste och det hjälper även till att hålla kvar fukten i jorden under torra perioder. Att lägga en bevattningsslang vid nyplantering är även det en god investering och underlättar skötseln.
  • De flesta häckar som inte har genomgående stam och som blivit risiga och förvuxna, klara av en föryngringsbeskärning. Då startar man om och beskär buskarna ner till 10 – 20 cm ovan jord och detta görs tidigt på våren.
  • Även planteringar, till exempel med buskar av olika sorter, kan växa sig stora eller växa ihop och över varandra. Att göra en beskärning i en sådan plantering kan göra stor skillnad, man ser till att var buske får sin plats.

Häck-klippning och trädgårdsskötsel omfattas av RUT-avdraget som ger 50% prisavdrag på arbetskostnaden, läs mer.

Bli kontaktad

Skicka in formuläret så kontaktar vi dig.