Nu är tillväxten i högform. Fram till juli är skotten mjuka på vedartade växter och lätta att beskära. Den bästa beskärningstiden för de flesta växter är JAS, juli-augusti-september (samt oktober i milda trakter). Då är växterna i bra form och hinner läka såren innan vintern.
Beskärning av vintergröna växter
Veckorna före midsommar är bästa tiden att forma barrväxter, buxbom och andra vintergröna buskar och träd. Idegran är den enda barrväxt som kan bryta nya skott innanför en avklippt gren, så var försiktig med tuja, tall och gran. Tänk också på att inte beskära tuja i gassande solsken då den riskerar bli brun i topparna.
Beskärning av häckar
Huvudbeskärningen av häckväxter görs veckorna innan midsommar, utom sommarblommande häckar som beskärs efter blomningen.

Beskärning av figurer
Formklippta figurer av buxbom, liguster, tuja, måbär och idegran beskärs kring midsommar med en finputsning senare på säsongen, kring augusti. För detta finns också mallar man kan använda för att forma och förstärka.
Beskärning av syren
Syrener beskärs efter blomningen genom att gamla grenar klipps bort för att locka fram unga skott nerifrån basen.
Beskärning av perenner
Vår- och försommarblommande perenner (som daggkåpa och löjtnantshjärta) kan ansas från vissna blomstjälkar för att locka fram ännu en blomning. Sommarblommande perenner kan klippas så att några av skotten klipps ner till 1/3. Det ger en längre och rikare blomsäsong då dessa skott förgrenar sig och ger fler blomskott som blommar lite senare.
Beskärning äppelträd och päronträd
Eventuella vattenskott tas bort (ettårsskott som växer rakt uppåt). Från juli – september är också bästa tiden att göra stora ingrepp som att skära bort stora grenar. Läs mer om detta under kapitlet om Fruktträd.
Beskärning av plommonträd, körsbärsträd, aprikosträd och persikoträd
Dessa så kallade stenfruktsträd blöder kraftigt på våren och beskärs därför mellan juli – september (det finns flera åsikter om tidpunkten. Nya rön säger att det går bra även på vårvintern men att man alltid skall vara försiktig och inte beskära för hårt), men bara om det är nödvändigt. Formklippning till spaljé kräver inkortning av grenverket liksom kronbeskärning av grenar som sticker rakt upp eller snett in i kronan.
Beskärning av sommarhallon
”Vanliga” hallon ger bär på tvåårsskotten. Klipp ner de skott som burit direkt efter skörden. Ansa också bland ettårsskotten (som ska ge skörd nästa år) så att ca 7 skott per meter blir kvar.
Beskärning av fikonträd
Fikon har två blomningar, en på våren med frukt under hösten och en sensommarblomning som ger frukt sommaren därpå. Fikon är dessutom en vårblödare så huvudbeskärningen görs under JAS-månaderna. Eftersom unga grenar blommar mest klipps gamla, kala grenar ner till 2-3 knoppar.
Beskärning av vinranka
Sommarbeskärningen kallas pincering och görs när klasarna kommit. Då klipps rankorna två blad ovanför klasen. Klipp precis ovanför det andra bladet. Den stora huvudbeskärningen görs under vintern när växten är i vila.

Beskärning av sommarblommande buskar
Beskärs om nödvändigt efter blomningen. Gallra bort de äldsta grenarna och korta in svaga skott med 2/3.
Beskärning av prydnadsträd
Prydnadsträd ska helst inte beskäras. Måste någon gren avlägsnas görs det nu. Klipp intill stammen eller en sidogren.
Beskärning av barrväxter
Barrbuskar putsas i augusti-september genom att felväxta grenar och skott klipps in ovanför en förgrening eller utåtriktad knopp.