fbpx

Trädgårdsskötsel

0 av 12 lektioner har slutförts (0%)

Gräsyta

Gödsla & kalka

Om det är stor mängd mossa i gräsmattan kan man behöva göra något åt det. Att kalka gräsmattan kan motverka detta då det höjer jordens pH-värde och får gräset att växa bättre.

Det kan även motverkas med hjälp av en mossrivare, en maskin som dras bakom en gräsklippare och som har raka eller vassa blad som skär igenom mossa och löv, samtidigt som den skonar gräset.

Luftning innebär att man hjälper till att luckra upp den packade jorden. Genom att göra lufthål i marken kan vatten och näring lättare tränga ned till gräsplantans rötter. Det får jorden att andas fullt ut genom att låta syre andas in i jorden och låta koldioxid andas ut från jorden.

  • Genom att tillföra dressjord på gräsmattan förbättras jordstrukturen men det går också att använda för att reparera håligheter, ojämnheter och andra utsatta områden.  Det gör också att gräsmattan lättare håller kvar fukt och kan ta till sig näringen i gödsel men det är också perfekt att använda om du ska stödså gräsmattan.  
  • På våren när gräsmattan torkat upp och börjat växa är det dags att gödsla den. Använd gödsel med mycket kväve på våren. På hösten där emot skall gödsel med lite kväve men med mycket fosfor och kalium användas.