Skötselguiden

Lövplattmasken

Så identifieras Lövplattmasken, Obama nungara

Information hämtat av Splendor

Lövplattmasken räknas som en invasiv art i Sverige. Det är en nattaktiv, rotlevande mask. Den livnär sig på daggmaskar, snäckor och sniglar men skadar inte växter. Det är just det faktum att den livnär sig på våra daggmaskar som är den stora faran eftersom färre sådana skulle kunna resultera i försämrade jordar och därmed försämrade skördar.

Masken är glansig med mörkbrun, gråbrun eller rödbrun ovansida som är lite marmorerad, undersidan är ljus.

Den är mellan 5-10 cm lång, upp till 0,5 cm bred och platt. Den är skicklig på att forma sig och ta sig igenom små springor. Masken är slemmig och detta slem kan vara hudirriterande.

Dess ägg är 4-5 mm, först rött som sedan övergår i svart. Egentligen är det en kokong eller äggkapsel då den innehåller flera maskar, ca 5-10 stycken. De lägger 1 äggkapsel i taget men kan lägga flera efterhand.

Äggkapseln kläcks efter ca 14 dagar vid en temperatur runt 20 grader. De nya individerna är mycket små.

Plattmasken är nattaktiv och trivs i fuktig miljö. Den vistas på jordytan eller i översta jordlagret, men kan gräva ner sig en bit om det blir ogynnsamt.

Titta efter den under krukor, på insidan krukan eller under rotklumpen, i och under plastbrätten och krukor. De förekommer oftast en och en. Slemspår, glitter, kan vara en ledtråd. Äggkapslarna påträffas oftast en och en, i och under krukor.

Plattmasken har idag ingen naturlig fiende som är känd i dagsläget. Dess känslighet ligger temperatur, torka och syrebrist.

Länsstyrelsens råd för avlivning av plattmasken:

Häll på kokande vatten

Lägg i frysen i 24 timmar

Klipp ej i två delar, det finns risk att den lever vidare

Splendor har belägg för att plattmasken förekommer i nästan alla plantskoleområden i Tyskland, Nederländerna och Belgien. Så stor försiktighet vid import av växter!

0 av 62 lektioner har slutförts (0%)