fbpx Skip to main content

Trädgårdsdesign & Trädgårdsritningar

 

Skall ni bygga ett nytt hus? Eller är det dags att ta ett omtag kring er trädgårdsmiljö?

Att starta ett större arbete i trädgården kan kännas överväldigande. Vi kan underlätta processen genom att skapa en plan för er utemiljö och föreslå lösningar på utmaningar som insyn, utmanande terräng eller vind.

I tillägg till att tänka praktiskt – så som rörelsemönster och att det skall vara lättskött, lägger vi också stor vikt vid stil och harmoni. Trädgården skall passa huset och vara naturlig i sin omgivning.

Vår trädgårdsdesigner hjälper er att planera och rita upp er utemiljö. Berättar om hur ni kan göra för att skapa olika ”rum” i trädgården. Vad som är rätt storlek på en uteplats. Hur ni smartast skapar passager, vad man får med sig i olika siktlinjer och om hur vi jobbar med en kombination av hårda material och växter för att skapa harmoni

Vi erbjuder även hjälp med placering och utformning av utemiljöns olika delar så som växthus, pool, förråd, utekök, odlingar mm.

En liten uteplats som ramas in av avenbok mot parkeringen och lavendel mot innergården. Lavendel planteringen fortsätter längs gästhuset mot ytterdörren och kompletteras med en klätterros spaljerad mot väggen.
En generöst tilltagen bänk på solväggen mellan dörrarna är både fint och inbjudande. Här är det 20 cm nivåskillnad mellan grusyta och innergolv. En granitsten framför varje dörr skulle både vara praktiskt och snyggt.
En smal, upprättväxande En som avdelare och vid behov, julgran. Övrigt går planteringen i samma tema som under linden.
Här i skuggan finns möjlighet till en fin entréplantering med mini rhododendron och vidjehortensia.
Här bildas ett fint lite mindre trädgårdsrum med plats för t.ex. en cafégrupp och en bänk. Skulle det efterhand bli aktuellt med ett par odlingskragar så är detta ett bra och skyddat ställe. Trampstenar leder från bakdörren till uteköket.
Större ny planteringsyta med vårdträd. Här finns utrymme för ett ganska storvuxet träd som skulle göra mycket för att skapa en ombonad rumskänsla utan att ta för mycket sol eller utsikt. Jag föreslår bohuslind. Under trädkronan skapas en lättskött kustinspirerad plantering med högre prydnadsgräs, fjärilsbuskar i olika färger och silverbuske samt några mer lågväxande partier med starka perenner i blått, vitt och silver. Några silverfärgade kryp-enar i kanten gör övergången mellan grus och planteringsyta mer flytande och informell samtidigt som det ger ett vintergrönt inslag till entréområdet.
Här blir ett stegs nivåskillnad upp till trädäck och utekök vilket hjälper till att hålla gruset på sin plats. Det skulle vara väldigt trivsamt med en pergola över uteköksdelen så som indikerat på färgritningen, och en överliggare in mot huset som hjälper till att markera de olika trädgårds rummen. En liten plantering med vin som kan få bilda ett grönt tak på sommaren, fyller samma funktion.
Uteköksdelen är stor nog att rymma både grill, pizzaugn, bänk, och rök om ni vill. Men man kommer långt med en bänk och en grill till att börja med. Här föreslår jag att ni går över till en hårdgjord yta. Ni kan välja trä så att det går ihop med nästa yta runt huset, men betong kan också vara stiligt, särskilt om ni väljer att ha det en bit utanför huset mot poolen så som ni funderade på.
Här finns möjlighet för ett utrymme under tak med tillgänglighet från uteköksområdet. Det vore praktiskt som förvaring till ved, dynor m.m.
Poolområdet,som ligger fyra steg ner, kan med fördel ha en annan yta än övre plan. Det finns trädgårdsbetong som har olika färg och form för att ge ett mjukare intryck som kan passa hos er. Ett exempel är Flisbys betongstenar i romanum mönster. Ytan är stor nog att rymma både solsängar och spring
Även här används naturliga stenar för att fånga upp höjdskillnaden utan att behöva räcke och för att skapa integrerade sittplatser i miljön. Planteringsytan innehåller låga rosor och lavendel med perukbuskar, fjärilsbuskar och vit potentilla längst ut.
Denna yttre plantering som sträcker sig från parkeringen till bastun, blir mer naturnära. Liten Stefanandra kommer att växa över stenarna och häva sig i en böljande naturlig form och hjälpa till att få nivåskillnaderna mindre framträdande. Kanten bryts upp här och där av grupper med aronia för att undvika ett statiskt utryck.
En något högre plantering för avskärmning med smultronschersmin, hög perukbuske (‘Grace’) och fjärilsbuske. Vit potentilla och spirea Genpei som kant för lättare skötsel.
Denna gräsyta ligger något högre. Den ramas in av en avenbokshäck mot parkeringen och två äppelträd. Här finns även utrymme för både studsmatta och torkställning om ni skulle ha behov för det.

Illustrationsplan Grebbestad, 2022.

Exempel, illustrationsplan

 

En färglagd Illustrationsplan i skala som visar alla funktioner som ska rymmas i er utemiljö och hur storyta det är tänkt att dessa ska ta i anspråk. Även  gångar, utemiljöns olika ”rum” och rörelsemönster ritas in.

Till illustrationsplanen följer ett beskrivande dokument som beskriver olika ytor och lösningar.

Ni kan också välja mellan generella växtförslag anpassade för er miljö eller detaljerade växtförslag med planteringsplan.

De flesta projekt levereras digitalt som A4 i skala 1:200 eller A3 i skala 1:100.

Andra ritningar och planer

  • Perspektivritning
  • Markplaneringsplan
  • Växtförteckning
  • Planteringsplan
  • Skötselplaner

Tips

  • Börja med en trädgårdsrådgivning på plats för inspiration
  • Bjud in hela familjen till samtal om vad som är viktigt i er utemiljö
  • Prata budget med er trädgårdsdesigner, det finns många smarta sätt att hålla nere kostnaderna.
  • Ordspråket ”God planering ger god ekonomi” passar alldeles utmärkt här, var ute i god tid med planeringen för att spara timmar nära stora maskiner skall göra jobbet.

Intresseanmälan

Är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig med utformningen av din trädgård? Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig och berättar mer.